دودی کردن برنج امروزه تنها برای تغییر ذائقه و تنوع در طعم برنج انجام می پذیرد. در حالی که در قدیم دودی کردن برنج یکی از روش های نگهداری بوده است. در واقع دود باعث می شود میکروارگانیسم ها دیرتر در ماده غذایی نفوذ کنند. در واقع ترکیبات موجود در دود مانع از رشد میکروب ها شده و عمر نگهداری آن ها را افزایش می دهند.
روش دودی کردن در اتاقک های دود، خرده های چوب درختان جنگلی را به حدی آتش می زنند که فقط دود کند و آتش نگیرد. سپس کیسه های برنج را در این اتاقک ها برای چندین ساعت قرار می دهند. دود حاصل به سمت برنج هدایت شده و طعم برنج دودی می شود.
اگر برای دودی كردن از مواد سوختنی خوب استفاده كنیم، مواد رنگی داخل مواد سوختنی نباشد یا از چوبهایی كه طعم و اسانس زیادی دارند مانند چوب درخت كاج استفاده نشود، دودیكردن ضرری برای مصرفكننده نخواهد داشت اما استفاده از چوبهای رنگشده یا چوبهای اسانس دار و شیرابه دار یا چوبهای آغشته به مواد نفتی مضر است و برای سلامت مصرف کننده مخاطره آمیز می شود. برنج دودی طرفداران خاص خود را دارد واز نظر ارزش غذایی فرقی با برنج سفید ندارد.
پیشنهاد کندوج برای مصرف برنج دودی:
1-مصرف برنج دودی باید بصورت تفننی باشد و برای استفاده از این محصول بهتر است میزان کمی از برنج دودی را با مقدار زیاد برنج سفید ادغام کنید تا هم از طعم فوق العاده برنج دودی لذت ببرید و هم از سلامتی خود مراقبت کنید
2-تشخیص اینکه برای دودی کردن برنج از چه موادی غیربهداشتی و ازچه چوبی استفاده شده بسیار مشکل می باشد، درنتیجه اطمینان از محل خرید این نوع برنج و همچنین بسته بندی مناسب و بهداشتی یک پیش شرط برای خرید این محصول می باشد.
3-برنج دودی را به صورت آبکش مصرف کنید تا ترکیبات مضر احتمالی موجود در دود برنج از طریق آبکش خارج شود
4- کودکان، خانم های و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مصرف این فرآورده را محدود و به یکی دو بار در ماه تقلیل دهند.